Ana Sayfa

Kurumsal

Ürünler

Projeler

E-Katalog

Blog

İletişim

Havuz Blogu
English Türkçe
Tülay Aktaş Cad. No: 1/D Narlıdere, İzmir/TÜRKİYE
Pzt-Cum: 9:00 - 18:00 Cmt: 9:00 - 13:00
+90 (232) 238 43 33

Sitemizde Arayın

11 Ortak Havuz Bakım Hatası

Havuz bakımı hataları yapmak, kişisel eğlence ölçeğimiz içinde küçük sıkıntılar yaratmak ile büyük masraflar açmak arasında bir yerde yer alır. Bir yüzme havuzuna sahip olmak, büyük veya küçük havuz bakımı hataları yapmak için bolca şansı da beraberinde getirir.

Ancak hatalar gerçekten sadece öğrenme fırsatlarıdır. Kendinizi en yaygın yapılan havuz bakımı hataları konusunda eğitmek, havuzunuzu daha güvenli, daha temiz ve daha az karmaşa ve hayal kırıklığı ile verimli bir şekilde çalışır durumda tutmanıza yardımcı olur.

Ayrıca, gelecekte bu havuz bakımı hatalarından herhangi birini yapmaktan kaçınmak istiyorsanız, havuz bakımı eğitimine zaman yatırım yapın. Bu süreçte uygun havuz kimyasallarını nasıl ekleyeceğinizden, vakumlama ve fırçalama tekniklerine kadar öğrendikleriniz ile havuzunuzu sürekli olarak nasıl temiz tutacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca havuzunuzun her zaman temiz ve bakımlı olması için basit ve düzenli bir program oluşturmalısınız. Yine de havuz bakımı konusundaki eğitimin en önemli süreci ise yanlışları öğrenmek ile başlar.

Havuz Bakımı

O zaman en sık yapılan havuz bakımı hatalarını tanıyarak dersler çıkaralım;

  1. Havuz Suyuna Doğrudan Şok Ekleme

Havuz şoku dediğimiz kimyasal temelde yoğun konsantre klordur. Yüksek mukavemette klor, havuzunuza giren her şeyi ağartabilir. Örneğin, konsantrasyon çok yüksekse siyah kıyafetleri pembeye ve beyaz kıyafetleri sarıya çevirebilir.

Endişelenmeyin havuzunuzu aşırı sarsamazsınız. Ancak, kötü moda yaratmanın ötesinde, bir vinil astarınız varsa, doğrudan havuz suyuna şok eklemek bir felaket olabilir. Şok granülleri dibe batacak ve astarınızı ağartacaktır. Ağartılmış alan kırılgan ve kırılgan hale gelerek sızıntılara neden olur.

Çözüm

Havuzunuzu şoklamadan önce kimyasalı bir kova su içinde önceden çözün. Bu, şokun suda daha eşit dağılmasını sağlayarak varsa astarınızı, havuz duvarlarınızı ve zemini korur.

Havuz bakım hatalarından kaçınırken hatırlamanız gereken önemli bir kural, "Daima suya kimyasal ekleyin ve asla kimyasallara suya doğrudan vermeyin" kuralıdır. Potansiyel olarak tehlikeli geri sıçramaları önlemek içinde şoku eklemeden önce kovayı suyla doldurun.

Ayrıca, ılık su kullanmak şoku daha kolay çözecektir. Ancak aynı zamanda kulağa harika gelen ama çok da harika olmayan bir his veren klor buharı yaratacaktır. Şok suyu kovanızı hazırlamadan önce koruyucu gözlüklerinizi, kimyasal maskenizi ve kimyasallara dayanıklı eldivenlerinizi giyin.

  1. Havuzunuzu Fırçalamamak

Pislik ve artıkların birikip yüzmenizi mahvetmesini önlemek için havuzunuzu düzenli olarak süpürmenin ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuz. Ama tıpkı dişleriniz gibi havuzunuzun da en iyi şekilde görünmesi için iyi bir fırçalamaya ihtiyacı vardır. Havuzunuzu ister manuel ister otomatik olarak süpürün iyi bir fırçalama ile devam edin.

Çözüm

Kendinize bir havuz fırçası alın ve havuzunuzun ulaşılması zor bölgelerine yönelin, örneğin:

  • Merdivenlerin arkasını
  • Su hattını
  • Basamaklar ve merdivenleri
  • Köşeler ve çukur alanları

Tüm bu ovma, yosunları ve diğer sinsi yapışkan istilacıları havuzunuzdan uzak tutar. Sağlıklı, bozulmamış bir havuz için haftada bir veya gerekirse daha sık fırçalayın.

Havuz Bakımı

  1. Yosun Sorununuz Olduğunda Otomatik Havuz Temizleyici Kullanmak

Havuz yosunlarıyla uğraşmak yeterince zordur. Listeye vakumlamayı ekleyin ve kendinizi havuzunuzu nadir bulunan bir orkide çiftliği veya doğal bahçe gibi daha az bakım gerektiren bir şeyle değiştirmenin zamanının geldiğini düşünürken bulabilirsiniz.

Havuzunuzdan yosun varsa cazip olsa da havuz robot temizleyicinizi çalıştırmayın. Basınçlı otomatik havuz temizleyicileri, algleri ve diğer kalıntıları ağ torbasından yukarı iter. Bu, alglere havuzunuzda güzel bir küçük tur sağlar, ancak onu yok etmez.

Yüksek teknolojili şeyleri göreve almak her zaman yardımcı olmaz. Yosun gerçek bir sorun olmadığında harika bir iş çıkarırlar, ancak en iyi robotik havuz temizleyicileri bile yosunlarla hızla tıkanacak ince bir ağ torba kullanır. Tıkanmış pislik havuzun içinde patlar ve ilk kareye geri dönersiniz.

Çözüm

Bu çok yaygın havuz bakımı hatasını çözmek, biraz daha emek yoğun olsa da kolaydır. Manuel vakumu kurmanız gerekecek. Filtrenizi “atık” olarak değiştirdiğinizden veya tahliye tapasını çıkardığınızdan emin olun.

Evet, oldukça fazla su kaybedersiniz ama aynı zamanda yosunları da kaybedersiniz. Havuzunuzdan ve hayatınızdan süpürülecekler.

  1. pH ve Alkalinite Seviyelerinizi Yok Saymak

Lise fen derslerinize geri döndüğünüzde, muhtemelen havuzunuz da dahil olmak üzere sağlıklı, mutlu ekosistemler için dengeli pH'ın önemini öğrendiniz. Düşük pH asitliği, yüksek pH ise alkaliliği gösterir. İkisinin de fazlası kötü haberdir.

Havuz suyunuz çok düşük bir pH'a sahipse, çok asidiktir. Bu ilk başta iyi bir şey gibi görünebilir; sonuçta, alglerin ve diğer istilacıların asitli su üretmesi çok zordur. Ayrıca, asidik su parıldar ve hatta ilk bakışta saf gibi görünür.

Ama görünüş aldatıcı olabilir. Düşük pH, aşağıdakiler dahil olmak üzere havuz ekipmanınıza gerçekten zarar verebilir:

  • Havuz pompası ve filtre,
  • Isıtıcı,
  • Otomatik havuz temizleyicisi,
  • Kimyasal besleyici,
  • Bakım ekipmanları,
  • Havuz örtüsü.

Çözüm

Havuz kimyasını ve havuz kimyasallarının nasıl çalıştığını öğrenmek ilk yoldur. Bu bakım asitlik ve alkaliliği dengelemek pH'ınızı sabit tutar. Hemen hemen her şey su kimyasını anında bozabileceğinden, havuz suyunuzu düzenli olarak test ettiğinizden emin olun.

Ardından pH yükseltici, alkalinite yükseltici ve diğer temel kimyasallarla her şey tekrar dengeye gelene kadar seviyenizi ayarlayın.

  1. Havuz Filtrenizi Çok Sık Geri Yıkamak

Adına rağmen, geri yıkama, çok sık kullanılacak gizli bir havuz bakım tekniği değildir. Geri yıkama, kum filtre kullanıyorsanız filtrenizin içindeki ortamı temizler. Geri basılan havuz suyu, filtre ortamınızdaki pisliği ve artıkları temizler, ardından filtrelerinizden geri yıkama valfi tahliye portundan çıkar.

Geri yıkama, temel havuz bakımının önemli bir parçasıdır. Ancak aşırıya kaçmak, en yaygın havuz bakım hatalarından biridir.

Çözüm

Filtre tankınızın üzerindeki basınç göstergesine dikkat edin. Filtrenizi tamamen geri yıkadıktan hemen sonra basınç göstergesine dikkat edin. Çoğu durumda, optimum filtre performansı için uygun temel olan 5 ila 15 psi arasında bir değer okuyacaktır.

Şimdi, bu mantıksız görünebilir, ancak filtreniz tarafından ne kadar çok kalıntı yakalanırsa, filtreniz bir noktaya kadar o kadar iyi çalışır. Ekstra kalıntı, daha ince parçacıkların yakalanmasına yardımcı olur, ancak birikme, basınç okumanızı taban çizginizin üzerine (yani 20 psi–25 psi) yaklaşık 10 psi'ye yükselttiğinde faydalar ortadan kalkar.

Filtrenizdeki basınç normalin 10 psi'ye ulaştığında, muhtemelen orada basıncı artıran güzel bir doz fazladan sakızınız olur. O kötü artığı geri püskürtün ve sisteminizin en yüksek verimlilikte uğuldamasını sağlamak için basıncı tekrar azaltın.

  1. Skimmer'ınızdan Havuz Şoku Ekleme

Bazı havuz bakım hataları nispeten küçüktür. Ancak bunu yapmak havuzunuzun filtre sistemini kelimenin tam anlamıyla patlatabileceğinden, ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmanızı öneririz.

Kalsiyum hipoklorit veya diklor havuz şoku ile kloru birleştirmek ölümcül bir gaz oluşturur. Filtre sisteminize bağlı bir otomatik klorlayıcınız varsa ve şoku sıyırıcıya dökerseniz, iki kimyasal çok küçük bir alanda birleşir.

Sonuç?

Küçük oda + ölümcül gaz genişlemesi = Büyük patlama.

Çözüm

Havuz şokunuzu ve havuz süpürücünüzü birbirinden çok uzakta tutun. Uygun güvenlik donanımını giyerek daima üreticinin talimatlarını izleyerek şokunuzu ekleyin.

Havuz Bakımı

  1. Gün Boyunca Yüzme Havuzunuzu Şok Etmek

Havuz suyunuzdaki klor, öldürmek istediği partiküllere yapışarak geride kloramin adı verilen kimyasal bileşikler bırakır. Gözleri ve cildi tahriş ettiğinden ve genellikle hayatı perişan ettiğinden, kloraminler havuzunuza ait değildir.

Şok, kloraminlerden kurtulmanızı ve havuzunuzun klor seviyelerini iyi dengelenmiş milyonda 3 parçaya (ppm) getirmeye yardımcı olur.

Ancak gündüz havuzunuzun keyfini çıkarmak için harika olsa da, şok etmek için yanlış zamandır. Anlamalısınız ki, havuz şoku, stabil olmayan klordur. Havuz şokuna hiç de yatkın olmayan güneş saatte 1 ppm yakarak kimyasallarınızın verimini düşürür ve paranızı boşa harcar.

Çözüm

Havuzunuza işini yapması için gereken zamanı şok etmek için gece şoku verin. Ayrıca, her 40 L su için yaklaşık 0.5 kg şok kullanarak havuzunuzu haftada bir şoklayın ve 3 ppm hedefine veya yakınına gelene kadar test edin.

  1. Havuz Suyunuzdaki Kalsiyum Sertliğinden Yararlanmamak

pH'da olduğu gibi, berrak, temiz ve güvenli bir yüzme havuzu için suyunuzun kalsiyum sertliğini dengelemek çok önemlidir. Ve suyu bulanıklaştıracağı için çok fazla bir şey istemiyor olsanız da, biraz sertlik aslında iyi bir şeydir.

Betonarme kısım, derzler ve filtreler gibi şeylerin ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

Çözüm

Kalsiyum sertliğinizi betonarme havuzları için önerilen 200 ppm - 275 ppm seviyesinde tutmak için kalsiyum sertliği arttırıcı ekleyebilirsiniz. İstediğiniz seviyeye ulaşmak için havuzunuzu açtığınızda ekleyin. Buharlaşma ve su sıçraması, seviyeleri çok düşürebileceğinden, yüzme sezonu boyunca sık sık kontrol edin.

Eğer kalsiyum hipoklorit şoku kullanırsanız, onu her kullandığınızda aslında biraz kalsiyum ekliyorsunuz demektir. Tasarruflu havuz sahibi için biraz daha fazlası iyi olabilir. Çünkü havuz suyunu şok eder ve havuz ekipmanınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Güzel olacaktır.

  1. Havuz Filtre Sisteminizi Günde Sekiz Saatten Daha Az Çalıştırmak

Havuzunuzun filtresi çalışmıyorsa görevini yapamaz. Havuz filtrenizi ne kadar çok çalıştırırsanız, o kadar az kirletici madde baş ağrısına neden olur. Havuz bakımı hatalarına devam ederken, bu oldukça küçük bir sorundur. Ancak yine de bu filtreyi ayarlamak için zaman ayırmaya değer.

Çözüm

Havuz filtrenizi çalıştırın ve günde en az sekiz saat pompalayın. Havuzunuzun boyutuna bağlı olarak, suyun tamamının filtreden geçmesi ve suyunuzu daha temiz tutması için bu süre daha uzun olmalıdır.

  1. Haftalık Havuz Suyunuzu Test Etmeyi İhmal Etmek

Bir havuza sahip olmak, her gün, hafta, ay ve yılda tamamlamanız gereken bir dizi iş ile birlikte gelir. Haftalık su testiniz en önemlilerinden biridir. Çünkü havuzunuzun su kimyasındaki küçük sorunlar büyük felaketlere dönüşmeden önce size ipucu verebilir.

Çözüm

Havuz suyunuzu haftada en az bir kez test şeritleri veya sıvı test kiti ile test edin. Ardından, ayda en az bir kez ayrıntılı bir analiz almak için havuz suyunuzun bir örneğini Pekcan Havuz gibi test merkezi olan bir havuz kimyasal ve ekipman mağazasına götürün.

Test etmeniz gereken birincil seviyeler şunlardır:

  • pH ve alkalilik
  • Kalsiyum sertliği
  • Siyanürik asit (klor stabilizatörü)
  • Tuz ve toplam çözünmüş katı madde (TDS) seviyeleri
  • Bakır ve demir

Her hafta eksiksiz, CSI tarzı polisiye bir çalışmaya ihtiyacınız yoktur. Ancak güvenli, sıhhi havuz suyunun temel bileşenleri oldukları için alkalinite, pH ve serbest klor seviyelerinizi kesinlikle kontrol edin.

  1. Havuzunuzda Sokak Kıyafetleri Giymek

Havuz bakım ekibi olarak moda öncüsü trendlere yabancı değiliz. Ama havuza sokak kıyafetleri ile girmeye kesin bir kırmızı çizgi çekiyoruz. Günlük kıyafetlerinizi havuzda giymek, suyunuza kimyasallar, lifler ve diğer kirleticileri bulaştıracaktır. Ayrıca, suyunuzdaki kimyasallar giysilerinizi mahvedebilir.

Çözüm

Sokak giysilerinizi sokak için kullanın ve havuzda mayo giyin.

Her Hata Daha İyi Havuz Bakımı İçin Bir Ders İçerir

Kimse mükemmel değildir. Kötü su kimyası sorunlarından, yüzme havuzu sahibi olmadan fikir sahibi amcanızın deneysel yosun çıkarıcısını havuzunuzda test etmenize kadar, hepimiz havuz bakımı konusunda hatalar yaptık ve yapacağız.

Ancak her kötü karar, havuz bakımı oyununuzu geliştirmek için yeni bir derstir. Ve başkalarının hatalarından ders almak için zaman ayırırsanız, havuzunuzu korumak için daha az, bundan zevk almak için daha fazla zaman harcadığınızı göreceksiniz.


Havuz Ekipmanları, Sauna Malzemeleri, Hazır Süs Havuzları ve Bahçe Ekipmanlarında
Türkiye'nin En Güvenilir Markası Poolline

 

pekcan logo 2022Pekcan Havuz, başta yüzme havuzları yapımı olmak üzere tüm havuz türleri, keyif mekanları olarak kullanılan sıcak, soğuk, ıslak ve rahatlama mekan tasarım ve mühendisliği konusunda İzmir merkezli hizmet veren bir Türkiye'nin lider mühendislik firmasıdır. Pekcan Havuz, havuz yapımı, havuz bakımı, spa ve sauna yapımı, Türk hamamı yapımı konularında çeyrek asırdan fazla bir deneyime sahiptir. Poolline markası, Pekcan Havuz'un on yıllar içinde çizimden, anahtar teslimine kadar yer aldığı binlerce proje ile havuz ekipmanları ve malzemeleri, süs havuzu ekipman ve malzemeleri, spa&wellness ekipman ve malzemeleri, peyzaj-bahçe ekipman ve malzemeleri hakkında edindiği yoğun bilgi ve tecrübesi ile ortaya çıkmış, Türkiye'nin en güvenilen havuz, süs havuzu, spawellness ve bahçe ekipman ve malzemeleri markasıdır. Sitemizde inceleyeceğiniz tüm Poolline ürünlerini yine Pekcan Havuz markası ve online havuz malzemeleri ve havuz ekipmanları satış sitesi olan www.havuzdayim.com sitesinden en uygun ödeme koşulları ile satın alabilirsiniz.

Pekcan 1994den beri